Totalt antall sidevisninger

onsdag 12. oktober 2011

STAPPE TIL HVERDAGS & PURÉ TIL KOS

I dag skal jeg gi dere noen tips til hvordan du kan gjøre potetene dine litt mer spennende til hverdagskost, og til kos i helgene. Det tar faktisk minimalt med ekstra tid å lage en stappe til maten, kontra hva det gjør å lage kokte poteter til hverdags. Derimot noe lenger tid tar det når du skal lage en god puré til kos, og du bør da ta deg god tid på kjøkkenet. Vi starter med potetstappa, for deretter å vise enkel puré og en litt bedre, smakfull og mer avansert puré til slutt.









POTETSTAPPE:
4 personer:
10-12 poteter (regn 3-4 poteter pr. hode)
Vann
2 dl melk
1 ss smør
½ ts salt
½ krm pepper
Evt. Hakket gressløk eller persille
1.       Vask og skrell poteter og skjær dem i mindre biter. Kok de så i usaltet vann til de er møre.
2.       Hell av vannet og damp potetene tørre.
3.       Stapp potetene med en stapper.
4.       kok opp melk til kokepunktet, og tilsett smøret
5.       Spe stappa med den varme melken litt om gangen til stappa får en ønsket konsistens.
6.       smak til med salt & pepper evt. Gressløk eller persille, og sleng gjerne oppi en knivspiss revet muskatnøtt

POTETPURÉ
Kan gjøres på samme måte som stappa forklart over, bare at du her kjører den glatt med en stavmikser eller lignende. Men skal du sette en ekstra spiss på den og du har god tid kan du gjøre som nedenfor:

4 personer:
10-12 poteter (regn 3-4 poteter pr. hode)
Vann
1dl melk
1dl fløte
2 ss smør
½ ts salt
½ krm pepper
½ pakke bacon
1 kvist timian
2 fedd hvitløk

1.       Vask og skrell potetene og skjær dem i mindre biter. Legg de i kjelen sammen med ½ pakke bacon, 1 ss smør, 2 fedd hvitløk og en kvist timian. Ha på vann, kok opp og la det hele stå å trekke i ca 1 time.
2.       Hell av vannet, fjern bacon, hvitløk og timian. Damp potetene tørre.
3.       Kok opp fløte og melk.
4.       Knus potetene grovt, spe på med fløtemelken litt og litt, husk å kjøre den godt med stavmikseren etter hver speing. Det skal til slutt bli en glatt puré.
5.       Smak til med salt & pepper evt. Hakket persille eller gressløk.
Grunnen til at resultatet blir bedre med at du trekker potetene til puréen, er at ved koking får potetene en kornete konsistens, mens når vi trekker de får de en fin konsistens.

Bon apettit

1 kommentar: